Чи дійсно круїз-контроль економить пальне?

З ростом цін на пальне більш ніж на 80 відсотків за останні пару років, багато хто з нас намагається знайти різні способи споживати менше.

Чи може круїз-контроль допомогти вам заощадити на заправці?

Круїз-контроль – це система, яка допомагає зменшити втому водія на довгих відрізках дороги, точно підтримуючи задану водієм швидкість руху автомобіля.

У нових автомобілях ця система може називатися активним або адаптивним круїз-контролем – більш досконала система, яка використовує датчики для моніторингу швидкості транспортного засобу попереду і відповідно збільшує або зменшує швидкість вашого автомобіля, зберігаючи безпечну дистанцію.

Тепер, коли ми знаємо, що таке круїз-контроль і як він працює, чи призведе його використання до більшого або меншого споживання пального під час тривалої поїздки?

Коли круїз-контроль економить паливо?

Чи дійсно круїз-контроль економить пальне?

Доктор Ян Джеффріс, головний спеціаліст з питань економіки та доступності RACQ, підтвердив, що використання круїз-контролю на автомагістралях або швидкісних трасах, де дорога рівна і швидкість постійна, безумовно, може зменшити витрату пального.

Доктор Джеффріс пояснив, що чим плавніше ви керуєте автомобілем (плавно прискорюючись і витрачаючи якомога більше часу на гальмування), тим більше це зменшує споживання пального.

При їзді по шосе ключовим фактором для помірного використання пального є послідовність. Це означає зменшення коливань у натисканні на педаль акселератора і, таким чином, навантаження на двигун.

Деякі водії здатні керувати цим самостійно, але для більшості водіїв круїз-контроль – це простий шлях до такої стабільності – в деяких сценаріях.

Коли круїз-контроль використовує більше палива?

Чи дійсно круїз-контроль економить пальне?

Коли мова йде про використання круїз-контролю в режимі “стоп-старт” або на горбистих і звивистих ділянках доріг, доктор Джеффріс каже, що круїз-контроль не буде адаптуватися до змін так само плавно, як це може зробити водій. Це відбувається незалежно від того, чи є система круїз-контролю адаптивною, чи ні. Хоча автомобілі з адаптивним круїз-контролем мають радари або камери для виявлення об’єктів попереду, вони все одно не можуть передбачити такі речі, як пагорби, повороти або навіть відстань за межами автомобіля, що знаходиться безпосередньо перед вами.

Тим часом, водії можуть заздалегідь підготуватися до вибору швидкості або передачі, дивлячись вперед і поступово прискорюючись або сповільнюючись зі швидкістю, яка лише незначно змінює обороти. І навпаки, покладання на круїз-контроль призведе до реактивного перемикання передач на підйомі або гальмування пізніше, ніж водій зробив би, якби бачив, що рух сповільнюється далі попереду.

Яка швидкість є найефективнішою для водіння?

Чи дійсно круїз-контроль економить пальне?

Хоча ви не знайдете великої різниці між 50 і 60 км/год у міських районах, на шосе 90 км/год – найкраща швидкість для подорожі, якщо це безпечно“, – пояснив д-р Джеффріс.

“Якщо ви стежите за оборотами, то для бензинового автомобіля потрібно намагатися триматися в діапазоні від 2000 до 2500 об/хв. Для дизельного автомобіля цей показник знизиться приблизно до 1500-2000 об/хв”.

Поради щодо економії пального

Чи дійсно круїз-контроль економить пальне?

Доктор Ян Джеффріс та команда Product and Technical team компанії Kia поділилися однаковими порадами щодо того, як керувати автомобілем більш ефективно, щоб зменшити споживання пального. Поради Kia включають плавність водіння, догляд за шинами, уникнення “перебору обертів” двигуна та не відкривання вікон на високих швидкостях.

Доктор Джеффріс також повторив, що на швидкості понад 80 км/год опускання вікон спричиняє надмірний аеродинамічний опір і, як наслідок, збільшує витрату пального.

Search this website